Zaštita od sunca

Testiranje naših krema za zaštitu od sunca


Kreme za zaštitu od sunca igraju važnu ulogu u javnom zdravlju i mogu smanjiti rizik od opekotina od sunca i raka kože kada se pravilno koriste. Ne možemo se šaliti sa njihovim delovanjem i sigurnošću, zato ih podvrgavamo različitim testovima.

“Ne bi trebalo imati nelagodan osećaj ako ste nešto kupili u Lush-u”, kaže koosnivač Lush-a Mark Constantine. "Nudimo proizvode koji razmatraju dugoročno zdravlje Vaše kože izvan okvira njenog izgleda. Donošenje pravih odluka o proizvodima, poput krema za zaštitu od sunca i boje za kosu, zahteva mnogo rasprava i moramo biti otvoreni za promenu mišljenja."


Testiranje gotovih proizvoda - Lush panel testera

Krajem 80-ih, kada je Lush još bio marka za narudžbine poštom pod nazivom Cosmetics To Go, naš prvi asortiman proizvoda za zaštitu od sunca testiran je na volonterima (uključujući koosnivačicu Lush-a Rowenu Bird), dok su se penjali na Kilimandžaro. Iako je to bio posebno hrabar pokušaj testiranja, danas radimo stvari malo drugačije.

Koordinatorka testiranja proizvoda u Lush-u, Jet Shears, objašnjava: “Svaki novonastali proizvod temeljno se testira kako bi se osiguralo da je delotvoran i siguran za upotrebu. Prvo izumitelj proizvoda sam isproba proizvod. Kada je zadovoljan, proizvod se zatim povećava u našem R&D pogonu i priprema se veća količina za naš panel testera.” Panel broji oko 350 volontera testera, potpuno nezavisnih od Lush-a, s različitim tipovima kože, tonovima kože i problemima. Šalju im se proizvodi i traži se da ih upotrebljavaju određen vremenski period, obično tri do četiri nedelje, nakon čega ispunjavaju obrazac za povratne informacije.

Budući da neke kreme za zaštitu od sunca mogu ostaviti beli trag na tamnijim tonovima kože, takođe smo tražili povratne informacije od ljudi različitih boja kože koji rade unutar firme. Ovi testeri su nam dali važne povratne informacije o tome koji proizvodi funkcionišu za različite tonove kože i gde treba popuniti praznine u asortimanu.

Testiranje gotovih proizvoda - SPF i UVA

Svi proizvodi za zaštitu od sunca takođe moraju biti testirani kako bi se procenila zaštita koju nude. U našem slučaju to je učinjeno u laboratoriji bez testiranja na životinjama u Francuskoj. Procena zaštite je ono što ste mogli videti na većini tubi i pakovanja krema za zaštitu od sunca: to je SPF (faktor zaštite od sunca) rang i/ili UVA logo. SPF testiranje meri dubinu zaštite, dok UVA testiranje gleda širinu zaštite kroz UVR spektar.

Nivo SPF-a prikazan je kao broj. Što je broj veći, to možete očekivati veću zaštitu ako proizvod nanesete u istoj debljini kao što je testiran (2 mg po cm2 kože). Dok se SPF ocene obično tumače kao način kako produžiti vreme na suncu bez oštećenja, tačnije je misliti na njih kao na sastav rangiranja jer mnogi od nas nanose manje kreme za zaštitu od sunca nego što proizvođači testiraju. Proizvod SPF15 nanesen u 2mg po cm2 kože daće Vam 1/15 izloženosti UVB zračenju koju biste inače dobili.

Na kraju, UVA logo Vam govori ako Vaša krema za zaštitu od sunca takođe nudi dobru zaštitu od UVA, vrste sunčeve svetlosti koja ostavlja malo vidljivih tragova, ali i dalje može uzrokovati štetu telu. U EU UVA mora biti iznad trećine SPF vrednosti kako bi marka smela prikazati tu ikonu na kremi za zaštitu od sunca.

Testiranje pojedinačnih sastojaka - toksičnost, osetljivost i sigurnost

Od 2014. koristimo ista tri organska UV filtera, agense za zaštitu od sunca koji apsorbuju UV zrake i štite Vašu kožu od njih. Octylmethoxycinnamate (OMC), octocrylene (OC) i butyl methoxydibenzoylmethane (BMBM) odabrani su od strane naših osnivača zbog njihove dugogodišnje upotrebe i velike količine dostupnih podataka o njima. Međutim, zadnjih deset godina opisani su kao kontroverzni zbog pitanja njihove dugoročne sigurnosti, posebno za senzibilizaciju kože i rizike od raka. Slušajući ove zabrinutosti i svesni da svi dostupni podaci ionako dolaze iz testiranja na životinjama, osnivači Lush-a odlučili su da povuku asortiman iz prodaje 2020. kako bi bliže proverili te sastojke.

Problem su predali dr Chloé Raffalli, toksikologinji u Lushu. Ona je zadužena za procenu sigurnosti proizvoda pre nego što se prodaju i za pružanje podataka bez testiranja na životinjama (dostupnih ili naručenih od partnerskih laboratorija). “Većina kozmetičkih kompanija još se oslanja na istorijske podatke o životinjama,” kaže ona, “uprkos sve većim dokazima protiv testiranja na životinjama kao respektabilnog, zadovoljavajućeg znanja koji može zaštititi potrošače od štetnih sastojaka.”

In vitro testiranje s XCellR8

Za procenu sigurnosti naših proizvoda za zaštitu od sunca, Chloé je naručila dva testa od XCellR8, laboratorija s kojim već godinama sarađujemo. "XCellR8 je prva laboratorija koji je 100% bez životinja i upotrebljava samo ljudske nusproizvode, dajući nam podatke koji su etički dobijeni i mnogo relevantniji za ljudsko zdravlje," objašnjava Chloé.

Test genotoksičnosti: Naši sastojci su testirani na ljudskim ćelijama i rekonstruisanom ljudskom epidermalnom tkivu uz pomoć BlueScreen™ testa. Laboratorija verno reprodukuje izloženost naših organizama određenim materijama. Čak imitira metaboličku aktivnost enzimima (jer naše telo zapravo može biti prilično dobro u eliminaciji neželjenih materija). Laboratorija može testirati različite vrste genotoksina: klastogene, koji oštećuju hromosome, aneugene, koji mogu promeniti broj hromozoma, i mutagene, koji menjaju DNK. Genotoksična materija oštećuje genetski materijal ćelija (DNK), a te promene mogu potencijalno dovesti do raka, zbog čega je testiranje genotoksičnosti toliko važno.

Senzibilizacija kože: Ponavljana izloženost alergijskoj materiji može uzrokovati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Proizvod se isprva može činiti u redu, ali jednom kad postanete senzibilni, to je doživotno stanje koje će se pojavljati svaki put kada upotrebite tu materiju. Zato je senzibilizacija važan podatak za razmatranje prilikom procene upotrebe ili koncentracije sastojka u kozmetičkom proizvodu. Koristi se metoda testiranja 'dva od tri'. Provode se dva do tri testa; ako dva ne prođu, sastojak se smatra senzibilizirajućim. XCellR8 je proveo tri različita testa: Direct Peptide Reactivity Assay (DPRA), KeratinoSens i h-CLAT. Oni pokrivaju širok spektar reakcija, od kovalentnog vezivanja proteina do aktivacije keratinocita i aktivacije dendritičnih stanica. Poslednji je korak ove procene uspostaviti prag senzibilizacije kože (DST), koji pomaže odrediti sigurne i rizične količine. Niska DST ocena znači da čak i ako je proizvod označen kao 'senzibilizujući' prethodnim testovima, i dalje nije verovatno da će uzrokovati nepovoljne alergijske reakcije ako se koristi ispod određene količine.

Interna procena sigurnosti

Nakon što je dobila rezultate XCellR8, Chloé Raffalli sprovela je sistemsku procenu toksičnosti, poslednji korak pre povratka osnivačima sa procenom sigurnosti.

Sistemska toksičnost odnosi se na učinke koji se javljaju na udaljenosti od mesta primene. Na primer, kozmetika nanešena na kožu može uticati na druge organe nakon ulaska u krvotok.

Za procenu izloženosti potrošača, izračunava se sistemska doza izloženosti (SED) sastojka. SED je količina koja se očekuje da će ući u krvotok po kilogramu telesne težine dnevno. Izračunava se uzimajući u obzir mnoge parametre, uglavnom povezane s primenom proizvoda (metoda, količina, učestalost i površina), prosečnu stopu apsorpcije kože, prosečnu težinu izložene populacije i koncentraciju sastojka u gotovom proizvodu. U slučaju krema za zaštitu od sunca, želeli smo da osiguramo da su sastojci sigurni za decu stariju od tri godine. Zato smo uzeli u obzir manju telesnu težinu za izračunavanje sistemske doze izloženosti u poređenju s odraslima.

Uz razmatranje SED-a i podataka iz upotrebe, procenjen je sistemski učinak sastojaka te je dokazana njihova sigurnost za osobe starije od tri godine. To je dovelo do odluke o ponovnom lansiranju našeg asortimana proizvoda za zaštitu od sunca, sa poverenjem.

"Informacije koje smo dobili kroz rad XCellR8 pružile su nam vodič za nivo krema za zaštitu od sunca koje možemo koristiti. To znači da sada možemo biti sigurni da svojim kupcima nudimo proizvode za zaštitu od sunca koji su dobri za njihov 100-godišnji život." Helen Ambrosen