Šta je dezodorans?

Svi volimo da budemo čisti i sveži, ali to može da zbuni. Sa toliko dostupnih proizvoda i opcija teško je odlučiti šta ćete koristiti. Evo praktičnog vodiča o tome šta je sve dostupno.Dezodorans

Uprkos onome što mislite, dezodorans se potpuno razlikuje od antiperspiranta, mada je efekat kada se koristi (svežina bez neprijatnih mirisa) isti. Osnovna funkcija dezodoransa je da ograniči razvoj bakterija koje uzrokuju neprijatne mirise. Da bi to postigao, koristi antimikrobne sastojke za ubijanje bakterija, plesni ili kvasca. Štaviše, za ekstra mirisni sloj koji štiti od neprijatnih mirisa, dezodorans često parfemiše kožu na koju se nanosi.


Prirodni sastojci, uključujući čajevac, žalfiju i citruse, vekovima se koriste kao dezodorans. To je zato što imaju antimikrobna svojstva i stvaraju uslove u kojima bakterije ne mogu da žive i razmnožavaju se. Citrusna ulja, poput sicilijanskog limuna i bergamota, donose višestruke koristi jer sadrže alfa hidroksi kiselinu, što znači da mogu razgraditi znoj i sebum, a kada su profesionalno uravnoteženi, isti prirodni sastojci mogu držati bakterije pod kontrolom, zadržavajući mikrofloru kože.

Najraniji poznati spomen dezodoransa dogodio se u 9. veku u Persiji. Učenjak i polimat Ziriab preporučio je upotrebu dezodoransa kao deo svoje posvećenosti ličnoj higijeni na umajadskom dvoru islamske Iberije. Komercijalni dezodoransi nastali su u Sjedinjenim Državama 1888. godine. Danas dezodoransi često sadrže sastojke na bazi alkohola koji čine pazuhe negostoljubivim za mikroorganizme ili sadrže antibakterijske hemikalije poput triklosana koji ubija bakterije.

Trenutno su najpopularniji oblik dezodoransa roll-on i sprej. Sprejevi obično dolaze u obliku aerosola, koji su razvijeni 1920-ih. 20 godina kasnije rol-on je razvijen i pokazao se popularnim i praktičnim. Ali dezodoransi za namotavanje i aerosoli dolaze u tečnom obliku i iz tog razloga moraju biti zatvoreni u plastiku ili metal, stvarajući otpad koji se mora reciklirati ili poslati na deponiju. Osam miliona tona plastike završi u okeanu svake godine, pa je jednostavno neverovatno razmišljati o tome koliko se otpada od ambalaže od dezodoransa baci svakog dana. Štaviše, dezodoransi često sadrže konzervanse kojima treba stotine godina da se razgrade.

Posvećenost prirodnim dezodoransima ne pomaže samo životnoj sredini. Sveži prirodni sastojci pružaju mnoge prednosti. Ulje vetivera koje se nalazi u Guv'ner dezodoransu deluje revitalizujuće na kožu, dok prah od preslice u prahu za stopala T for Toes deluje protivupalno, odlično za vredne noge.


Antipespirant

Antiperspiranti i dezodoransi NISU ista stvar. Dezodorans deluje tako što ograničava bakterije koje uzrokuju rast bakterija, dok je cilj antiperspiranta zaustaviti znojenje.

Blokirajući znojne kanale, antiperspiranti stvaraju uslove u kojima bakterije ne mogu da rastu ili se množe. Modernu formulaciju antiperspiranta patentirao je Džuls Montenier 1941. godine, a 1960-ih se prvi aerosolni antiperspirant pojavio na tržištu sa neposrednim komercijalnim uspehom. Glavni sastojak , antiperspiranta su jedinjenja aluminijum hlorida, kao što je aluminijum cirkonijum tetrahlorohidreks gli (soli aluminijuma i cinka). Kada se pomešaju sa znojem, pretvaraju se u čvrsti gel koji začepljuje pore znojnih žlezda. Vremenom, kako se koža obnavlja, čep se olabavi i ispadne. Čak i dezodoransi i antiperspiranti koji se prodaju kao prirodni mogu sadržati jedinjenja aluminijuma kako bi poboljšali efikasnost prirodnih sastojaka.

Upotreba jedinjenja aluminijuma u dezodoransima je kontroverzna tema, jer je to relativno nov izum i ima kraću istoriju sigurne upotrebe u poređenju sa prirodnim dezodoransima. Mnogi ljudi su alergični ili iritirani prisustvom aluminijuma u kozmetičkim proizvodima. Ako želite da izbegnete antiperspirante i proizvode od aluminijuma, postoji mnogo prirodnih alternativa koje možete isprobati - uključujući celokupnu Lush paletu dezodoransa. Bilo da je u prahu ili u čvrstom obliku, u njima nećete naći aluminijum.


Sprej za telo

Sprej za telo se uglavnom pravi na bazi alkohola. Dok će alkohol u ovim sprejevima imati dezodorišući efekat na vašu kožu, njihova primarna uloga je da ih parfemišu - a alkohol u tome pomaže širenjem tog parfema na koži pre nego što ispari ostavljajući za sobom miris. Sprej za telo ne utiču na znoj i bakterije, a njihova jedina uloga je da vaša koža učini drugačiji miris - više su završni dodir nego dezodorans.


Dezodorans u prahu

Prirodni prah nudi nežniju, ali efikasniju alternativu dezodoransima i antiperspirantima na bazi aluminijuma. Zbog svoje visoko upijajuće moći, oni ne sprečavaju znojenje, ograničavajući rast bakterija i održavajući vas čistim. Antimikrobni sastojci, poput čajevca i žalfije u prahu, upareni su sa super upijajućim natrijum bikarbonatom ili biljkom pelina za kontrolu znoja i suvoće.Puderi u prahu

Puder će vašu kožu učiniti svilenkastom mekan je kada vam nije potrebno puno dezodoransa. Možete koristiti puder kao što biste koristili parfem ili sprej za telo: za nežan, ali dugotrajan miris. Ove pudere možete lako naneti na sveže podmazanu ili masiranu kožu za matirani izgled ili posuti po celom telu radi lakšeg oblačenja. Takođe su odlični za delove tela koji se trljaju jedni o druge jer smanjuju trenje i crvenilo.
Baš kao i puderi i čvrsti dezodoransi, i puderi u prahu se samoodržavaju.Prema tome, postoji mnogo načina da osetite ne samo sveže, već i fantastično mirišete. Samo zapamtite, svi su jedinstveni - ono što je efikasno za jednu osobu ne mora biti za druge. Morate da eksperimentišete da biste saznali šta vam odgovara.