Recikliranje crnih posuda

Vaša Lush posuda mogla bi imati više života od mačke. Napravljena je od tvrde polipropilen plastike i ima više od jednog asa u „rukavu“ .

Želeli bismo da svi naši proizvodi budu bez pakovanja. Ali kako to (još uvek) nije moguće, koristimo obične crne ambalaže napravljene od mešavine kupljene reciklirane plastike i reciklirane crne ambalaže za bezbedno čuvanje vaših omiljenih krema, gelova i losiona. Zašto bismo koristili trake, šljokice i ostale dodatke za pakovanje? Jednostavnost stvari osigurava da kupci plaćaju samo sastojke u svom proizvodu, a ne smetnje na pakovanju.

Korišćenje ovih jednostavnih crnih posuda ima još jednu prednost: održivu šemu recikliranja koja nam omogućava da ih ’oživimo’ više puta nego što su Rolling Stones najavljivali koncerte. Evo kako to radimo.

Kada vratite crne posude u naše prodavnice, oni putuju nazad u fabriku Lush, u Strmcu u Hrvatskoj. Posude se zatim šalju kompaniji Pos-plast d.o.o. kod Vrbovca, Hrvatska. Tamo se posuđe drobi, ispire i suši u mašini koja se naziva granulator. Ovi mali komadići plastike su tada spremni za topljenje i ponovno stvaranje crnih činija. To za nas radi Jackuard d.o.o. iz Zagreba koji kupuje plastiku i izrađuje sve crne posude i čepove.

Nakon godinu dana recikliranja u Lush fabrici u Hrvatskoj, s ponosom možemo reći da smo sakupili oko 1300 kg posuda iz zemalja koje snadbevamo svežim ručno rađenim proizvodima (Italija, Španija, Hrvatska i Mađarska).

Ove nove sjajne posude su nakon reciklaže spremne da se napune svežim proizvodom i isporuče našim kupcima i prodavnicama (koji, naravno, mogu ponovo da sačuvaju, očiste i vrate posude). Vraćanjem crnih posuda doprinosite zatvorenom sistemu za reciklažu, što znači da se one mogu topiti i ponovo formulisati. Za svoj trud dobićete svežu masku za lice, a mi ćemo dobiti još jednu priliku da smanjimo plastični otpad.

Nisu samo crne posude te koje možete vratiti u naše prodavnice. Evo kako postupamo sa ostalim materijalima koje možete pronaći u obližnjoj Lush prodavnici i kako ponovo koristiti ili reciklirati svaki od njih.

Od reciklirane plastike od polipropilena koristimo crne posude, poklopce za boce, posude za šminku u prahu i drugu ambalažu koju možete pronaći u prodavnici. Pogledajte etiketu proizvoda jer na njoj piše da li se posuda koju držite u rukama može vratiti, a da za uzvrat dobijete svežu masku za lice. Crne ploče i ploče sa imenima proizvoda takođe su napravljene od polipropilenske plastike, u ovom slučaju prvi put korišćene, ali se mogu dalje reciklirati.

Želeli bismo da koristimo polipropilensku plastiku za izradu naših kalupa, jer testovi pokazuju da je ona više otporna na sodu bikarbonu, ali ova vrsta proizvodnje vakuuma još uvek nije široko rasprostranjena za polipropilensku plastiku. Štaviše, visoke temperature toliko variraju da se polipropilen lako može rastopiti i uništavati. Reciklirana polipropilens plastika ima drugačiju tačku topljenja od one plastike koja je prvi put proizvedena, što svako ispitivanje čini rizičnim. Radimo na tome i nadamo se da će uskoro doći do promena.

Proizvodi u bocama

Znate ih, bistre bočice gelova za tuširanje i tečni šamponi sa crnom kapicom. Ove boce su napravljene od polietilen tereftalatne plastike popularno zvane PET. Prepoznaćete ga kao materijal iz kojeg potiču razna pića koja konzumiramo. Srećom, PET plastika je mnogo lakša i više se može reciklirati od polipropilena, (i zato želimo da nam vratite crne kontejnere). Ovu plastiku možete lako odložiti u kontejner namenjen za plastični otpad.

Poklon kutije

Kada pravimo poklon kutije primenjujemo nekoliko različitih tehnika. Tu spadaju krute i ručno rađene kutije za štampu od recikliranog kartona i papira, dvostruke kutije (koje imaju zavojnu liniju između dve stranice kartona) i ručno izrezbareni papir kružnih oblika. Sve se može reciklirati ili ponovo upotrebiti.

Nalepnice, korice i brošura „Šta imam u poklonu?“ koji su unutar poklona, napravljeni su od 100% recikliranog papira ili recikliranog pamuka i mogu se ponovo koristiti ili reciklirati. Otpakujte poklon i otkrićete pufnasti eko flo, fantastičnu polistirensku alternativu napravljenu od krompirovog skroba koji se lako razgrađuje u vodi i zemlji.

Trake

Pogledajte poklon policu u vašoj omiljenoj Lush prodavnici i videćete da vam mnoštvo različitih traka privlači pažnju. Većina satenskih traka i onih od grosgrain materijala izrađene su od plastičnih boca prikupljenih u Italiji. Pretvorene su u kuglu od PET niti od koje se zatim prave trake. Trake dobijamo i od porodične kompanije iz Nemačke koja posluje već tri generacije. U početku su se specijalizovali za trake od rafije, a sada izrađuju ukrasne trake.
Ponovno koristite trake tako što ćete ih upotrebiti za dekoraciju poklona, kao ukras ili kao traku za kosu, mogućnosti su bezbrojne.