NLS ne bi trebalo da izaziva stresBezbedan je, efikasan i biorazgradiv. Zašto natrijum lauril sulfat ima tako lošu reputaciju?

Većina tečnih LUSH šampona ne sadrži natrijum laureth sulfat, već blaža sredstva za penjenje amonijum laureth sulfat (ALS) i natrijum akril sulfat (SAS). Curly Wurly šampon sa kokosom sadrži ALS sa jojobom i kokosovim uljem koji neguju kosu, dok Blousey šampon sa bananom, kakao puterom i maslacem cupuacu omekšava kosu i vraća joj vlagu.

Čvrsti šamponi su dobra alternativa za osetljivo vlasište, uglavnom zbog načina na koji se koristi. Jedan čvrsti šampon ekvivalentan je tri bočice tečnog šampona od 200 ml, pa iako sadrže visoku koncentraciju NLS - do 90% - rizik od iritacije je vrlo nizak jer se na kožu glave i kosu nanosi samo pena.


„Ovo je prilično dramatična promena“, objašnjava suosnivač Lusha Mark Konstantin. „Kada koristite tečni šampon, nanesite šampon na kožu glave, što se ne dešava kod upotrebe čvrstog šampona - dobićete samo penu koju stvara šampon, što znači da ih mogu koristiti i oni sa najosetljivijim vlasištem".

I ne samo to, najnoviji čvrsti šampon Jason i The Argan Oil napravljen je od agara, što znači da sadrži 23% manje SLS.


Čemu onda sva frka oko NLS-a?

Natrijum lauril sulfat (NLS) se koristi kao sastojak šampona od 1930-ih, kada je uveden kao alternativa sapunu. Koristi se kao surfaktant, hvata se na prljavštini masne podloge koja se zatim ispire vodom. Dobar je i kao pena, stvarajući bogatu i gustu penu koju svi volimo i očekujemo korišćenjem šampona za kosu.

Uprkos zastrašujućim pričama, veza između NLS i raka nije dokazana: mnoga medicinska i industrijska udruženja se slažu.

Nikola Smit, službenik za zdravstvene informacije iz Cancer Research UK, kaže: „Nema dokaza koji ukazuju na to da natrijum lauril sulfat uzrokuje rak - tako da nema potrebe da prestanete da koristite šampone. Kozmetički proizvodi u Evropi strogo su regulisani i moraju se pokazati sigurnim za upotrebu pre stavljanja na tržište. „Nažalost, Internetom kruži puno neosnovanih glasina o kozmetici koja uzrokuje rak, a te informacije nemaju naučnu osnovu ili dokaze.

U stvarnosti, NLS je siguran, efikasan i ne akumulira se u životnoj sredini, iako ima potencijalno toksični uticaj na morske organizme. Suprotno nekim izveštajima, takođe je rizik od iritacije kože minimalan ako se koristi u šamponima za kosu.

„Većina ljudi može da koristi šampone koji sadrže NLS bez straha od iritacije kože ili vlasišta“, kaže dr Stefani Villiams, dermatolog i direktor Evropske klinike za dermatologiju u Londonu. „Razlog je taj što se ovaj proizvod ispire, zaista mala (ili nikakva) količina NLS ostaje na koži ili koži glave.“


Šta je NLS?

Natrijum lauril sulfat koji koristimo dobija se iz kokosovog i / ili ulja semenki palme, a oboje su bogatoi laurinskom kiselinom. NLS se dobija iz laurinske kiseline dodavanjem sumporne kiseline, nakon čega sledi neutralizacija natrijum-karbonatom. Dakle, iako potiče od prirodnih sastojaka, proizvodi se hemijskim postupkom.