Često postavljana pitanja: Lush i palmino ulje

Ovaj kratki članak objašnjava Lushove napore da ukloni palmino ulje iz svojih distributivnih lanaca.

Šta je palmino ulje?

Postoje dve vrste palmi od kojih dobijamo palmino ulje, Elaeis guineensis i Elaeis oleifer. Palmino ulje je generičko ime za dve vrste ulja koje se mogu dobiti od palme: palmino ulje koje se dobija od ploda i ulje dobijeno od semena palme. Ulja se dobijaju drobljenjem i ekstrakcijom. Drveće raste samo u tropskim predelima, ali je poreklom iz zapadne Afrike i Južne Amerike. Ulje sirovog plamena (CPO) najčešće se koristi u prehrambenoj industriji i za proizvodnju sapuna, dok ulje palminog semena (CPKO) prvenstveno koriste proizvođači oleokemikalija, za proizvodnju masnih alkohola i kiselina koje su osnovni hemijski materijali za proizvođače. Palma je efikasna kultura i može dati prinos koji je deset puta veći po hektaru od soje, uljane repice i suncokreta. Uzgoj uljane palme doprineo je ekonomskom rastu svoja dva najveća proizvođača, Malezije i Indonezije, ali postoje ozbiljni problemi s nedavnim širenjem uzgoja uljane palme. Dole navedena pitanja su poznata, a ekološke grupe organizuju kampanje od sredine 2000-ih. Lushovo znanje i zabrinutost zbog propadanja životne sredine uzgajanjem palmi doveli su do zaključka da palmino ulje mora biti uklonjeno iz našeg distributivnog lanca.

Koji su glavni problemi sa gajenjem palmi?

• Nisu svi uzgoji palmi loši. Postoje primeri dobre prakse uzgajanja koji uključuju uljanu palmu. Tokom godina industrijalizacija useva je stvarala najviše problema.
• Plantaže monokulture palmi su glavni uzrok krčenja šuma u područjima sa visokim biodiverzitetom i rezultiraju uništavanjem ekosistema i staništa životinja.
• Zemljište je ukradeno od domaćeg stanovništva i dato korporacijama za razvoj plantaža palmi.
• Kršenje ljudskih prava i sukobi usko su povezani sa krađom zemlje
• Rad na mnogim plantažama je nesiguran, loše plaćen, opasan i najčešće uključuje rad dece.
• Na plantažama koriste ilegalne i legalne hemikalije koje mogu rezultirati zagađenjem zemljišta i izvora vode.
• Mito i korupcija su alati za širenje plantaža.

Samoodrživo palmino ulje?

Iako su druge kompanije nastojale da koriste „održivo palmino ulje“ sertifikovano od RSPO (Sustainable Palm Oil Roundtable), postoje problemi sa RSPO i njihovom oznakom akreditacije.

RSPO-om dominira industrija. U 2009. godini, samo 6,7% članova bilo je iz grupa održivog ili „socijalnog razvoja“.
RSPO nije promovisao potpunu zabranu uništavanja tresetišta (važni izvori sekvestracije ugljenika u zemlji)
Proizvođači i prerađivači palminog ulja mogu postati članovi RSPO-a bez potvrđivanja njihovog poslovanja.
Širenje palminog ulja ima veći uticaj na klimatske promene od onog koji je priznao RSPO.
Globalna potražnja za sertifikovanim palminim uljem je slaba. Samo 14% palminog ulja ima RSPO sertifikat. Sertifikovano palmino ulje je 8-15% skuplje od nesertifikovanog. Kina i Indija su najveći potrošači palminog ulja i pokazale su vrlo malo interesovanja za kupovinu skupljeg, sertifikovanog palminog ulja.

Lush pravilo o palminom ulju

Od 2008. godine Lush je počeo uklanjati plameno ulje iz svog distributivnog lanca i pokrenuo je kampanju za edukaciju kupaca o pogoršanju životne sredine izazvanoj trenutnim uzgojem palminog useva, podstičući kupce da „operu ruke palminog ulja“. Od tada je Lush najavio zaposlenima i kupcima da radi na potpunoj transparentnosti i uklanjanju palminog ulja. U Lush Times-u i našim prodavnicama uvrstili smo oznaku „Bez palminog ulja“ i iako ovo važi za bazu sapuna, to može dovesti do nesporazuma, jer u nekim od naših sigurnih sintetičkih sastojaka još uvek postoje derivati palmovog ulja. Trenutno istražujemo sve ove sastojke kako bismo bili sigurni da u našim izvorima nema tragova palminog ulja i da u nekim slučajevima ove sastojke preformulišemo i zamenimo drugim. Ovaj posao je u toku i zahteva puno preoblikovanja koje ne bi trebalo da ugroze kvalitet gotovog proizvoda.


Da li su svi Lush sapuni bez palminog ulja?


Nisu. Iako sa sigurnošću možemo tvrditi da nijedna od naših baza sapuna ne sadrži palmino ulje, ne možemo zaključiti da su naši sapuni bez palminog ulja. Mnogi od njih sadrže natrijum stearat koji nije bez palminog ulja. Neprekidno radimo sa dobavljačima i pronalazačima proizvoda kako bismo proizveli natrijum stearat pogodan za sve naše proizvode.


SastojakSadrži derivate

Lauryl Betaine

Semenki palme, palme i kokosa

Sodium Cocoamphoacetate

Semenki palme, palme i kokosa

Cetearyl Alcohol

Semenki palme

Cetearyl Alcohol & SLS

Palminog ulja

SodLauroylSarcosinateNP

Semenki palme, palme i kokosa

Lauroyl Sarcosine

Kokosa, semenki palme

Glycol Cetearate

Palminog ulja

GMS SE40 - Glycerol monostearate

Palminog ulja

SSD - Disodium laureth sulfosuccinate

Palminog ulja

Glyceryl Stearat-PEG100

Semenki palme

Ammonium Laureth Sulfate

Semenki palme

Sodium Laureth Sulfate

Semenki palme

Sodium Lauryl Sulfate

Semenki palme

Sodium Stearate

Palminog ulja
*baza bez palminog ulja samo u limitovanom sapunu Orangutan

Stearic Acid

Palminog ulja

Laureth 4

Palminog uljaNaše putovanje do sada ...

2006.godina OTKRIVANJE PALMINOG ULJA
Nakon istraživačkog putovanja u Singapur i Indoneziju, otkriveno je da osnovni materijal vegetarijanske baze sapuna, palmino ulje, uzrokuje nezapamćeno krčenje šuma na Sumatri i Borneu, uništavajući ranjivo stanište orangutana, slonova, tigrova i mnogih drugih životinja. Sajmon je prisustvovao sastanku okruglog stola o održivom palminom ulju (RSPO) u Singapuru. Ubrzo je postalo jasno da u ovom slučaju „održiva opcija“ nije odgovor, pogotovo jer je industrija bila na ivici širenja u široku upotrebu biogoriva.


2006.godina SUMATRA
Nakon putovanja na sastanak RSPO, Sajmon se odvažio korak dalje uz pomoć Sumatranskog orangutanskog društva i njihove partnerske organizacije OIC (Orangutanski informativni centar). Dok su bili tamo, iz prve su ruke bili svedoci uništavanja netaknutog staništa, sterilnih monokultura palmi i bujnih šuma nacionalnog parka Gunung Leuser. Takođe su bili svedoci posledica cunamija 2004. godine i naknadne pronevere sredstava koja su dobili od međunarodne zajednice čiji su se projekti bližili kraju u gradu Banda Aceh.


2007.godina JE VREME ZA NEŠTO NOVO
Shvativši da palmino ulje nije odgovor i da je teško postići održivost i lako pratiti izvore, Lush je tražio inovativno rešenje. Prvo smo pokušali sa dobavljačima baza sapuna koji nisu bili uvereni da se može naći alternativa palminom ulju. Tada smo pronašli jednog od mnogih proizvođača sapuna u Velikoj Britaniji. Dogovorili su se da će raditi na uklanjanju palminog ulja sa baze sapuna i zameni ga drugim, manje štetnim uljem (ulje repice, suncokretovo ulje i kokosovo ulje). Krajem 2007. godine u fabrici Lush proizvedeni su prvi eksperimentalni proizvodi ...2007. godina PODIZANJE SVESTI
Da bismo povećali uticaj naše odluke, našeg rada i ukazali na ovaj problem kupcima, pokrenuli smo sapun „Greenvash“ kao fokus naše kampanje.


2008 godinaSEĆATE SE?

Nažalost, nije sve išlo po planu. Počeli smo da dobijamo negativne komentare na osnovu sapuna. Nije se zapenio, mirisi su nestali, a mrlje su se počele pojavljivati na proizvodima i uvijati se poput vilenjačkih cipela. Nije nam se svidelo i zato smo povukli sve, uz visoku cenu (do tada smo već uložili više od 100.000 funti u istraživanje i razvoj). U tom trenutku, prethodni dobavljači su nas kontaktirali i pitali da li bismo želeli da isprobamo njihovu neverovatnu novu bazu bez palminog ulja. Ovoga puta bila je osnova repice i kokosa i radila je savršeno, omogućavajući nam da punimo prodavnice proizvodima.2008. godina ORANG RIMBA
Želeći da zadrže interesovanje i ovaj trenutak za sagu palminog ulja, član tima za kupovinu esencijalnih ulja, Agnes i naš tim za kampanju ponovo su se uputili na Sumatru. Ovog puta da se istraži raseljavanje domorodaca zbog krađe zemljišta od kompanija koje se bave proizvodnjom palminog ulja. Imali su jedinstvenu priliku da provedu vreme sa plemenom Orang Rimba, šumskim ljudima, koji su i dalje živeli uglavnom nomadskim životom u prašumi.


2009. godina Operite ruke od palminog ulja
Kako smo nastavili putem uklanjanja palmovog ulja iz našeg lanca snabdevanja, započeli smo pripremu velike kampanje širom sveta, koja je želela da istakne probleme sa palminim uljem. Posetioci su ostavljali zelene tragove palmi na izlogima naših prodavnica i mogli su da kupe sapun, a prihod od prodaje podržala je Akciona mreža kišnih šuma koja se borila protiv kompanija palminog ulja u Indoneziji.


2010. godina BORBA SE NASTAVLJA
Fokusirajući se na podizanje svesti o problemu palminog ulja, kampanja je nastavljena u našim prodavnicama širom sveta. Tokom tog vremena, tiho smo uklanjali glicerin čija je osnova bila palmino ulje iz naših proizvoda, zamenjujući ga onim čija se baza sastoji od genetski nemodifikovanog ulja repice.


2010. godina HESTON U KUHINJI
Uklanjanje plamenog ulja samo je deo priče. Ako bilo šta drugo, naučilo nas je da bez mogućnosti preciznog praćenja izvora sastojaka ne možemo biti 100% sigurni šta ti sastojci čine planeti. Inspirisani posetom Paulu Ieboah-u, direktoru Ganskog instituta za permakulturu u Gani i njegovoj fantastičnoj kompaniji za proizvodnju sapuna, nekolicina je smislila istu ideju, možda bismo mogli da napravimo sopstvenu bazu za sapun. Krenuli smo u akciju, Sajmon, pronalazač proizvoda, Veslei i drugi počeli su da eksperimentišu sa svežom, ručno rađenom sapunom ...


2012. godina POTREBNO JE VREME…

Testovi su nas neko vreme odveli u ćorsokak jer smo svi pokušali da saznamo što više i naučimo o pravljenju sapuna. Pokušaji su bili delimično uspešni, a stvaranje novih formulacija baze sapuna pokazalo se teškim zadatkom. Međutim, na scenu stupa biohemičar Dan Kempbel, pun mladosti i snage, koji odlučuje da pokrene svoje umorne i razočarane kolege i počne ozbiljno da eksperimentiše.


2014. godina NAPRAVITE MESTA ZA MOVIS

Dan i tim su se fokusirali na formulisanje nove baze sapuna i konačno otkrili mešavinu ricinusovog ulja, kokosovog ulja i ulja pšeničnih klica. Konačni proizvod je bio zdrav kao mamin hleb. Movis sapun je prvi put napravljen 2014. godine.


2014. godina OBNOVA SUMATRE
Posle osam godina rada sa SOS-om i OIC-om na polju palminog ulja, došlo je vreme za nešto novo. Spajanjem inicijative održivog Lush fonda sa OIC-om stvoren je plan za eksperimentisanje sa novim metodama sadnje na Sumatri. Proučavajući tehnike prirodne obrade tla i obradive površine koje se graniče sa vrednim šumskim površinama, OIC je predložio kupovinu 10 hektara zemlje i demonstriranje boljih načina obrade zemlje. Tako su na ovom području zasađene razne kulture koje proizvode esencijalna ulja poput pačulija, limunske trave i drugih.


2015. godina GURMANSKI SAPUN

Nadovezujući se na trend „domaćeg“ sapuna, Dan, Veslei i Sajmon su se udružili kako bi stvorili dve nove linije sapuna kako bi otvorili prodavnicu u Okford Streetu. Gurmanski sapuni su mešavina sastojaka različitih projekata SLush fonda širom sveta. Sadrže ulja iz Palestine, Kolumbije, Gane i Kenije, sve u obnovljive svrhe. Veslei je koristio ovu novu bazu sapuna za proizvodnju hladno ceđenih sapuna koji su tvrđi i traju duže.


2017. godina POSAO SE NASTAVLJA

I dalje tražimo druge izvore naših sastojaka koji sadrže palmino ulje, ali posao nije lak. Izvor ne samo da mora potvrditi da je sastojak 100% bez palminog ulja i da će to uvek biti, već moraju slediti Lushovo etičko pravilo da ne koristimo sastojke testirane na životinjama. Alternative sastojcima bez palminog ulja često su nove na tržištu i često se testiraju na životinjama što ih čini neprikladnim za Lush. Verzije sastojaka bez palminog ulja nisu lako dostupne, a kada jesu, nije moguća jednostavna zamena, ali treba preformulisati čitav proizvod. U toku su stalna istraživanja kako bi se palminovo ulje u potpunosti rešilo. Bićete obavešteni o svim vestima!