Permakultura na SumatriPermakultura na Sumatri: Regenerativno ulje pačulija

Jašući talas nostalgije, prepoznatljiva i zemljana aroma pačulija se široko koristi u parfimerijama i aromaterapiji, a možete je pronaći u nekim od Lush-ovih najomiljenijih proizvoda..

Lord of Misrule


Pačuli nabavljamo iz Indonezije (Sumatra, Java i Sulavesi), ali područje ekosistema Leuser na Sumatri je ozbiljno ugroženo. To je jedino mesto na svetu gde određene ugrožene vrste žive zajedno, uključujući tigrove, slonove, nosoroge i orangutane - i u opasnosti smo da izgubimo ovu prirodnu raznolikost.


Gaio Lues jedno je od glavnih područja uzgoja eteričnih ulja u Indoneziji i odatle nabavljamo ulje sumatranskog pačulija. Međutim, poljoprivredni procesi ovde su istorijski štetili zemlji, zajednici i prirodnoj raznolikosti sumatranske prašume. Poljoprivrednici čiste nove delove parkova prirode svake sezone tehnikama sečenja i spaljivanja, što se može proširiti na zaštićene šume i ugroziti divlji život. Destruktivni gubitak staništa znači narušavanje koridora divljih životinja, što otežava životinjama da se kreću bez prolaska kroz poljoprivredno zemljište. Takođe čini zaštićene vrste poput slonova i orangutana u opasnosti od krivolova.


U nastojanju da nabavimo naše sumatransko ulje pačulija što je moguće odgovornije, direktnije i regenerativno, naš tim za kupovinu proveo je prošlu deceniju radeći na terenu na Sumatri s organizacijom Orangutan Information Center (OIC) - jednom od Lushevih sestrinskih dobrotvornih organizacija. Permakulturni centar Gayo Lues (GPC) otvoren je 2015. godine kao zajedničko ulaganje između OIC-a i Lush-a jer prakse permakulture pomažu u obnavljanju oštećenog zemljišta i pružaju različite programe obuke o odgovornoj i održivoj poljoprivredi.


Smešten među obroncima severne Sumatre, strmo i nagnuto okruženje podržava obnovu poljoprivrednog zemljišta. Klizišta su stalna pretnja, a hranljivi gornji sloj zemlje može da sklizne u bilo kom trenutku. Zbog toga zemlja ostaje neplodna, a farmeri često odlaze u potrazi za novim zemljištem za obrađivanje, često, nažalost, unutar zaštićenih šuma.


GPC pokazuje kako permakultura može održati plodnost ovog zemljišta. Rukovodilac Sabarskog centra objašnjava: „Usevi se obično sade u formaciji. Ovo omogućava zadržavanje vode oko korena biljaka." Zemlja tako ostaje hranljiva i može se koristiti iznova i iznova. Uvođenje rasadnika za smeštaj useva takođe smanjuje pritisak na strmo zemljište i obezbeđuje stabilnije okruženje za rast.


Ni samom Sabaru permakultura nije strana i on je iskusan šef centra. Njegovo regenerativno putovanje počelo je sa 12 godina, kada je usvojen u permakulturni centar na Baliju, nakon što je izgubio porodicu u cunamiju na Sumatri. Pošto je očigledno pronašao svoju strast, postao je njihov vodeći stručnjak sa samo 20-ak godina. U to vreme, tim za nabavku obratio se organizaciji kako bi pomogao u radu sa lokalnim zajednicama u sumatranskom okrugu Gajo Lues. Nakon što je pronašao ljubav u OIC-u, Sabar je odlučio da se vrati u domovinu i vodi obuku za održiviju poljoprivredu.


Kako potražnja za eteričnim uljima raste, zemljište potrebno za useve nastavlja da raste. Grmovi pačulija trenutno pokrivaju nekoliko hektara zemlje i nema znakova opadanja njegove popularnosti. Istovremeno, farmeri GPC i Sumatre nastavljaju da uzgajaju svoje proizvode na regenerativni način, dok pokušavaju da održe stabilan prihod. GPC pomaže u obuci i izgradnji kapaciteta uzgajivača pačulija za sprovođenje regenerativnih praksi i proizvodnju ulja boljeg kvaliteta. Kada Lush kupuje naftu od GPC-a, deo sredstava ide za rad i održavanje centra, omogućavajući nastavak i razvoj obuke. Ostatak sredstava ide direktno samim poljoprivrednicima.


Ne samo da ovo pomaže prihodima farmera i proizvođača na Sumatri, već se to radi i na održiv način. Mnogi farmeri u ovoj oblasti sada koriste destilator esencijalnog ulja, koji pokreće mala hidroelektrana koja teče iz obližnje reke. To znači da se energetski intenzivan proces destilacije, koji se obično odvija sagorevanjem drveta u destilacijama oko šuma, u potpunosti proizvodi obnovljivom energijom - prvom te vrste koju je Lush video. Preradom ovih ulja i prodajom ovih materijala prikupljaju se sredstva za nastavak demonstracije i edukacije permakulture.


Otkako je Lush-ovo partnerstvo sa OIC-om počelo pre deset godina, zajedno smo podstakli procvat permakulture na Sumatri i nastavljamo da širimo regenerativne prakse. Sada nabavljamo pačuli iz šest različitih sela širom regiona, na održiv način. Međutim, posao je daleko od završetka, a prirodna raznolikost Sumatre je i dalje ugrožena. Kroz stalne napore GPC-a, nadamo se da ćemo inspirisati buduće generacije i poljoprivrednike – ponovnim povezivanjem područja sa obnovom zemljišta, podsećajući ih na važnost zemljišta.


Napisala Lauren Kolins


Ako želite istražiti više i pomoći si da ostanete uzemljeni, naš novi Lord of Misrule Range sadrži obilje pačulija.