Često postavljana pitanja: Lush i sintetički liskun


U ovom članku ćemo objasniti Lushovo putovanje do uklanjanja prirodnog liskuna iz našeg lanca snabdevanja. Ovde saznajte kako smo započeli, šta smo usput otkrili i zašto smo odlučili da uklonimo prirodni liskun od 1. januara 2018.

Šta je liskun?

Liskun je mineral koji proizvodima daje sjaj. Finoća minerala određuje njegov efekat, intenzitet sjaja i samu boju. Svetlucavi efekat postiže se presvlačenjem liskuna oksidom, najčešće titan-dioksidom. Različite boje se dobijaju nanošenjem dodatnih slojeva izabranog oksida.

Lushov suosnivač i izumitelj Lushove šminke, Rovina Bird, objašnjava: „Način na koji svetlost osvetljava prizmu kako bi stvorila dugu, kada svetlost osvetli titanijum-dioksid, ona se odražava i stvara dugin efekat. U zavisnosti od toga koliko slojeva nanesete na liskun, dobijate različite nijanse. Možete da napravite sedam različitih boja, a zatim dodavanjem više slojeva svaki put možete dobiti novu nijansu. “

Intenzitet sjaja zavisi od veličine liskuna. Rovina objašnjava da za svetliji efekat čestice liskuna moraju biti veće. Imajući ovo na umu, veće čestice ponekad mogu da izazovu iritaciju, pa je veličina čestica liskuna regulisana za svaki pojedinačni proizvod, kao što je senka za oči, kako bi se osiguralo da su proizvodi pogodni za upotrebu.

Rovena dodaje: „Njegov sjaj zavisi od veličine pigmenta. Svilenkasta senka za oči zahteva sitne čestice kako bi izgledala i osećala se meko i nežno. Manje čestice stvaraju sjaj, dok veće čestice stvaraju šljokice “.


Šta je prirodni liskun?

Prirodni liskun je mineral koji se može naći u prirodi. Postoji mnogo vrsta liskuna i može se naći širom sveta, ali poslednjih godina kozmetička industrija daje prednost indijskom liskunu zbog dobrog kvaliteta. Koristi se u raznim industrijama, u svemu, od auto boja, mastila, jestivih šljokica, kao i u kozmetici. Zbog problema sa ljudskim pravima, a najviše zbog dečijeg rada, koji je povezan sa sakupljanjem rude liskuna, Lush se obavezao da će ukloniti prirodni liskun iz svih svojih proizvoda od januara 2018.

Šta je sintetički liskun?

Sintetički fluorflogopite, poznatiji kao sintetički liskun, oponaša efekat prirodnog, ali je stvoren u laboratoriji. Poput prirodne, i sintetička alternativa daje dašak sjaja šminci.

Uprkos činjenici da je ovu supstancu napravio čovek, sintetički liskun iz okoline je sigurna alternativa plastičnim šljokicama. Član šoping tima Lusha, Gebi Loedolf, kaže: „Iako se sintetiše u laboratoriji, napravljen je od prirodnih minerala, tako da ne doprinosi problemu mikroplastike koja završava u životnoj sredini, posebno u okeanima i izvorima vode za piće.

U svom poslu Lush nastavlja da insistira na pronalaženju sastojaka koji neće negativno uticati na životnu sredinu, što znači da su svi šljokice i sjaj koje možete pronaći u našim proizvodima mnogo ekološki prihvatljiviji od šljokica na bazi plastike.

Kako se u laboratoriji formira sintetički liskun, on je veće čistoće, pa se u poređenju sa prirodnim mogu dobiti jače boje i veća reflektivnost. Rovina objašnjava: „Pozitivna strana upotrebe sintetičkog liskuna može se videti u stvaranju vrlo svetlucavih senki za oči. Prirodni liskun ima zašiljenu ivicu, dok sintetički ima vrlo mekane ivice, što znači da možete koristiti veće sintetičke čestice da biste dobili izuzetan sjaj. Ako biste koristili prirodne čestice liskuna iste veličine, stvarale bi nelagodnost u predelu oko oka “.

U čemu je problem sa prirodnim liskunom?

Prirodni liskun sam po sebi ne predstavlja problem, ali etička pitanja oko njega povezana su sa vađenjem minerala. Lush je počeo da kupuje sastojke koji sadrže prirodni liskun 2012. godine. Odabrali smo dobavljače na osnovu garancije da deca neće raditi u proizvodnji, a dobili smo i izveštaje o reviziji koji to mogu potvrditi. Naš dobavljač je sarađivao sa lokalnom nevladinom organizacijom BBA (Save the Childhood Foundation) koja sarađuje sa čitavim selima kako bi osigurala da su ta „sela dečji prijatelji“.

Nažalost, deo kompanije koji je radio sa pigmentima prodat je drugoj kompaniji. Gebi objašnjava: „Rečeno nam je da kompanija više ne može da pruža izveštaje o reviziji koje bi trebalo da obavlja nezavisna kompanija. Novi dobavljači nastavili su da tvrde da dečiji rad nije prisutan, ali više nismo mogli da dobijemo činjenični izveštaj o njemu, što je pokrenulo našu zabrinutost. Tada smo odlučili da zamenimo sve sastojke koji sadrže prirodni liskun sintetičkim."

2014. Lush je počeo da zamenjuje sve sastojke koji sadrže prirodni liskun sintetičkim.


Zašto je Lush odlučio da pređe na sintetički liskun?

Kada više nismo mogli da garantujemo transparentnost lanca snabdevanja, odlučili smo da pređemo na sintetički liskunu. Od početka januara 2018. više nećemo koristiti prirodni liskun u proizvodnji. Kada zalihe dobara koji sadrže prirodni liskun nestanu, Lush će se 100% osloboditi prirodnog liskuna. Gebi objašnjava: „Uradili smo to zbog prakse nabavke prirodnog liskuna. Postalo je jasno da više ne možemo biti transparentni u našem lancu snabdevanja prirodnog liskuna koliko god želimo, pa smo zaključili da je sintetički bolji i mnogo etičniji izbor. "Zašto je Lushu trebalo toliko vremena da dođe do ove tačke?

Eliminisanje prirodnog liskuna iz proizvodnje nije bio lak proces, jer je zahtevao jače kontrole, i naravno, nismo želeli da uništimo zalihe koje smo imali do tada. 2016. godine otkriven je prirodni liskun u nekoliko različitih pigmenata, a rečeno nam je da je sintetički.

Gebi objašnjava: „Ovo otkriće je za nas predstavljalo veliki šok i naglasilo potrebu za još ozbiljnijim kontrolama. Ne samo zbog etičkih preferencija, odlučili smo da ne koristimo prirodni liskun, naši dobavljači su joj se morali u potpunosti posvetiti i potvrditi da neće koristiti prirodnui liskun u bilo čemu što nam dostavljaju “.

Odluka da se potpuno prestane koristiti prirodni liskun nije bila laka i Lush se našao u moralnoj dilemi. Rovina objašnjava: „U našoj liniji šminke koristimo samo male količine pigmenta, a te pigmente možete kupiti samo u velikim količinama, tako da će nam možda ostati mnogo. Doneta je odluka da se potroši zaliha pre nego što se proglasi da više ne koristimo prirodni liskun, kako bi se izbeglo bacanje. Sada kada imamo tačan rok do kada treba da koristimo pigmente, ostatak ćemo podeliti sa umetničkim ateljeima. Moramo odati počast ovom materijalu i ljudima koji su ga vadili kao rudu “.

Gebi dodaje: „Srećom, sada smo došli do faze kada možemo da odredimo rok, a to je početak 2018. godine. Sad kad smo postali svesni mogućih problema, potrebno je vreme za dalje istraživanje i učenje o tim stvarima. U kompaniji Lush volimo posećivati naše dobavljače i sarađivati sa njima na rešavanju svih izazova sa kojima se možemo susresti. Nažalost, u ovom trenutku, veličina ovog problema, u kombinaciji sa našom relativno malom kupovnom moći i savetom da ne idemo u posetu bez naoružane pratnje, rezultirala je osećanjem da nismo imali uticaja na poboljšanje situacije. Zbog toga je doneta odluka da se prestane sa kupovinom prirodnog liskuna i pređe na sintetičku alternativu “.Zašto ne biste umesto toga postali deo inicijative Responsible Mica?


Kao mali kupac radimo stvari na svoj način ... Inicijativa Responsible Mica udruženje je koje želi da postigne 100% odgovoran lanac snabdevanja sljudom u narednih pet godina. Inicijativa je udruženje različitih kompanija, većinom iz kozmetičke industrije, koje rade na promenama u lancu snabdevanja i zakonodavstvu koje se tiče rudarstva liskuna. Iako Lush podržava ciljeve udruženja, kada smo se prvi put susreli sa ovim problemima, svest javnosti o njima još uvek nije bila razvijena kao sada. Gebi objašnjava: „Kada smo želeli da promenimo, druge kompanije nisu mnogo razgovarale o tome. Ako uzmete u obzir da kozmetička industrija koristi oko 10% prirodnog mica na svetu, mi smo zaista mali deo priče i tako mali da imamo malu kupovnu moć. Nismo osećali da možemo da izvršimo uticaj kakav smo želeli, pa smo odlučili da pređemo na sintetički liskun “.Kako ću znati da li proizvodi koje koristim sadrže prirodni ili sintetički liskun?


Da biste saznali da li je liskun u vašem proizvodu prirodan ili sintetički, potražite sledeće informacije. Prirodni liskun biće među sastojcima navedena kao „liskun“, „kalijum aluminijum-silikat“ ili „Cl 77019“, dok će sintetički biti na listi „Sintetic Mica“ ili „Sintetic Fluorphlogopite“.

Nisu li prirodni sastojci uvek bolji od sintetičkih?

Ne, to nije uvek slučaj ...

Većina naših sastojaka oličava moć majke prirode, ali kada je reč o odabiru sastojaka koji su etični i održivi, prirodni sastojci nisu uvek najbolja opcija. Uzmimo mošus kao primer, već dugi niz godina kompanije koriste mošus iz životinjskih izvora, ali kako smo vegetarijanska kompanija, sintetički mošus koristimo da bi naša kozmetika bila bez okrutnosti prema životinjama. Gebi navodi još nekoliko razloga zašto je sintetički liskun bolja opcija od prirodne. Sintetički liskun se odlikuje mnogo svetlijom bojom i zato što se sintetiše u laboratoriji, visoke je čistoće i nije zagađena teškim metalima kao što je prirodni liskun.